Πολλοί καταναλωτές νομίζουν ότι όταν το μέλι που πήρανε κρυσταλλώσει (ζαχαρώσει όπως το λένε οι περισσότεροι) είναι νοθευμένο με ζάχαρη και τους κοροϊδέψανε. Λάθος!!!
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους μελισσοκόμους όλα τα μέλια κρυσταλλώνουν. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία σε πόσο χρόνο θα συμβεί. Εξαίρεση αποτελεί το μέλι έλατου όταν δεν έχει πρόσμιξη. Εάν στην ίδια περιοχή υπάρχει πχ καστανιά οι μέλισσες δεν το αποθηκεύουν χωριστά οπότε το συνολικό προϊόν κρυσταλλώνει. Η ιδανική θερμοκρασία κρυστάλλωσης είναι οι 14ο C.
Ταχύτητα κρυστάλλωσης ελληνικών αμιγών ειδών μελιού
Κατηγορία μελιού-------Χρόνος κρυστάλλωσης (σε μήνες)
Πεύκου--------------------24
Ελάτης--------------------δεν κρυσταλλώνει
Καστανιάς---------------12-18
Θυμαριού----------------8-18
Πορτοκαλιάς------------1-3
Βαμβακιού---------------1-2
Ερείκης-------------------2-3
Ηλίανθου-----------------1-2
Πως όμως αποκρυσταλλώνουμε το μέλι; Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν μπεν μαρί. Εγώ προτιμώ να βάζω το δοχείο με το μέλι στον φούρνο στους 50ο C για 4-5 ώρες. Σε αυτή την θερμοκρασία δεν καταστρέφεται η βιολογική αξία του μελιού, διότι το μέλι αντέχει μέχρι 60ο C για αρκετές ώρες. Σε όσους σας φανεί πολύ σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι φτάνουμε 44ο C υπό σκιά. Εάν κάνουμε λάθος και βάλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία πχ 70ο C έστω και για 10 λεπτά, τότε χάνει την βιολογική του αξία, αλλά μπορεί να καταναλωθεί κανονικά. Μέλια που έχουν υποστεί ισχυρή θερμική επεξεργασία χαρακτηρίζονται "βιομηχανικά" ή "ζαχαροπλαστικής".
1 σχόλιο:
Χρόνια πολλά ,Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη ,ειρήνη και ευτυχία.
Η ελπίδα να κυριαρχήσει στον κόσμο, για κάτι καλύτερο.
Δημοσίευση σχολίου